Hoeveel kan u besparen door een betere rentevoet op een lening?

Gaat u een lening afsluiten? Dan is het van groot belang dat u de rentevoet zo laag mogelijk kiest. Dit bepaalt voor een groot deel wat u maandelijks betaalt, naast het bedrag dat u wilt lenen. Houd echter ook rekening met de looptijd, aangezien een lage rentevoet met een langere looptijd uiteindelijk duurder uit kan pakken dan een hoge rentevoet met een kortere looptijd. Laat u altijd de totale kosten van de lening voorrekenen, op basis van de rentevoet, de looptijd en het geleende bedrag.

Wat bepaalt de rentevoet?

De rentevoet bepaalt de rente die u maandelijks dient te betalen, over het geld dat u heeft geleend. De rente is een bedrag dat u betaalt om gebruik te kunnen maken van het geld. Vergelijk het met de kosten die u betaalt voor uw mobiele telefoon, in de vorm van een abonnement. U betaalt bijvoorbeeld €25 per maand, om hier gebruik van te mogen maken. Leent u bijvoorbeeld €6.000 tegen een rente van 5%? Dan betaalt u daar €300 per jaar, of €25 per maand voor.

Rentevoet op persoonlijke lening

In de meeste gevallen zal u een persoonlijke lening afsluiten, al kan men bijvoorbeeld spreken van een huwelijkslening of een vakantielening. Wat de naam van de lening ook is, probeer in ieder geval na te gaan of u een vaste of een variabele rentevoet betaalt en in hoeveel termijnen u het bedrag af dient te lossen. De rentevoet op een persoonlijke lening verschilt van ongeveer 7% tot 12%, afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt en de aanbieder die u kiest. Houd er rekening mee dat u flink kunt besparen door de rentevoet zo laag mogelijk te kiezen.

Besparingsvoorbeeld

Stel dat u €10.000 wilt lenen en dat u aan het eind van het jaar steeds €1.000 aflost. De rentevoet bedraagt 7%, maar we berekenen daarnaast ook de situatie waarin u 12% betaalt. In het geval van 12% rente betaalt u het eerste jaar €1.200 aan rente, €100 per maand. Het tweede jaar betaalt u €1.080 aan rente, €90 per maand. Houd er rekening mee dat u daarnaast €1.000 per jaar af dient te lossen.

Sluit u een lening tegen 7% af? Dan betaalt u het eerste jaar €700 aan rente, ongeveer €58 per maand. Het tweede jaar daalt dit naar €630, dat is €52,50 per maand. Dat betekent dat u het eerste jaar €500 kunt besparen en het tweede jaar nog eens €450. U bespaart op die manier in twee jaar bijna het bedrag dat u in een jaar aan aflossing dient te betalen.