Gaat u best langs uw eigen bank als eerste voor een goed "startvoorstel"?

Het is altijd verstandig om eerst een keer langs uw eigen bank te gaan wanneer u een lening wilt aangaan. U kunt daar een startvoorstel krijgen, op basis waarvan u vervolgens met andere banken kunt gaan spreken. Zorg ervoor dat u vooraf alvast een beeld heeft van de mogelijkheden, door online op zoek te gaan naar rentevoeten en de maximale bedragen die u kunt lenen. Spreek daar in eerste instantie nog niet over, laat uw eigen bank een voorstel doen. U kunt het voorstel voor uzelf alvast op waarde schatten.

Bekende bij de bank

Het grote voordeel van contact met uw eigen bank is dat men u al kent, waardoor de rentevoet wellicht lager uit kan pakken. Op het moment dat u eerdere leningen netjes heeft afgelost of u bekend staat als een betrouwbare klant loopt men minder risico. Dat betekent dat men u een scherpe rentevoet aan kan bieden, waar u uiteindelijk weer van kunt profiteren. De kans is echter groot dat men u niet direct de meest lage rentevoet aan zal bieden, aangezien zij weten dat u graag klant bent en blijft bij de bank waar u op dit moment al zit.

Degelijk startvoorstel

Dat neemt niet weg dat u over het algemeen een degelijk startvoorstel zal ontvangen, waarmee u in ieder geval aan de slag kunt. U weet wat er mogelijk is en wat dat zal gaan kosten indien u besluit om de lening bij uw eigen bank aan te gaan. Accepteer het voorstel en geef daarbij aan dat u nog even verder wilt kijken, of dat u er nog over na wilt denken. U krijgt altijd even de tijd van een bank, zodat u de mogelijkheid heeft om meerdere afspraken te maken.

Vergelijken en terugkeren

Maak meerdere afspraken bij andere banken, om op zoek te gaan naar een nog lagere rentevoet. Is dat gelukt? Bepaal dan of u daar de lening af wilt sluiten, of dat u toch liever bij uw eigen bank blijft. Maak in dat laatste geval een nieuwe afspraak bij uw eigen bank en geef hen aan dat u een meer voordelig aanbod heeft ontvangen. Indien u daar specifiek over kunt zijn is de kans groot dat men u een nieuwe aanbieding zal doen. Probeer goed te onderhandelen, door vooraf een maximale rentevoet in gedachten te nemen die u voor de lening wilt betalen.